Szemünk világa

    A bennünket körülvevő világról szerzett tudásunk döntő többségéhez látásunk útján jutunk. A szembe kerülő fény az ideghártyán ingerületeket kelt, ami a látóidegen, majd a látópályán keresztül jut az elsődleges, nyakszirti látókéregbe, tudatosul. Minden szembetegség erősen befolyásolja a beteg pszichéjét, kapcsolatát családjával, a társadalomnak. Érzékszerveink mindegyikére nagy szükségünk van, mégis a látás elvesztése teszi a legkiszolgáltatottabbá az embert. "Úgy vigyáz rá, mit a szeme világára"- ez a magyar mondás is érzékelteti, hogy a látásunk a legdrágább, legféltettebb kincsünk.
    Életünk folyamán a különböző életszakaszokban más és más veszélyek fenyegetik szemünket. Milyen tünetekre figyeljünk? Hogyan is vigyázzunk rá? Időrendbe haladva - a teljesség igénye nélkül - próbálunk válaszolni ezekre a kérdésekre. (tovább a teljes cikkhez)

Miért fordult a cukorbetegek szemészeti problémái felé?

    Július elsején nevezték ki főorvosnak, éppen egy évtizede kezdte el a szemészeti szakambulancia megszervezését a cukorbetegek számára Zalaegerszegen. Dr. Kiss Katalin szemészorvost a diabétesz lehetséges szemszövődményeinek megelőzéséről és gyógyításáról kérdeztük.  (tovább a teljes cikkhez)

Fejtsük meg a szemészeti leletet!

    A tavaly megjelent szemészeti témájú cikkekben többször felhívtuk diabeteszes olvasóink figyelmet a rendszeres szemészeti ellenérzés fontosságára. Aki megfogadta tanácsunkat es elment vizsgálatra, az lelettel a kezében távozott. Ezt sokan mar a rendelében elkezdik tanulmányozni, de a latin kifejezések, a rövidítések, a szakszavak miatt keveset értenek meg beléle, vagy ami meg rosszabb, félreértik.  (tovább a teljes cikkhez)

Kórház a város szélén - ahol a beteg az első

    Közel 160 éves múltra tekint vissza a Zala Megyi Kórház, amely országszerte is egyedülálló diabétesz-szemészettel rendelkezik. A rendelő Zalaegerszeg peremény, Pózva városrészben található. Az egykori szanatórium magán viseli a jelenkor, de a korábbi két évszázad jegyeit is. A rendelő munkájába dr. Kiss Katalin szemorvos meghívása révén nyerhettünk betekintést, nem sokkal azután, hogy a Diabetes egy korábbi számában megjelent az adjunktusnőnek a diabétesz okozta vakságról szóló cikke.  (tovább a teljes cikkhez)

A cukorbetegség okozta vakságról

    Szemészeti szempontból a megelőzés az elsődleges! A kialakult elváltozások nyomtalanul, a funkció csökkenése nélkül nem gyógyíthatók. A kezelés csak időben elkezdett esetekben hatásos. Ezért fontos a cukorbetegek aktív szűrése, rendszeres ellenőrzése. Ha kialakult az ideghártya-bántalom  (tovább a teljes cikkhez)

Fényérzékenység

    Mitől van az, hogy a szem érzékeny a fényre. Az enyém nagyon. Nyáron ki sem tudok lépni a napsütésbe napszemüveg nélkül. Szinte ég a nyári napfényben a szemem. De annyi rosszat hallani a napszemüvegekről is. Milyet válasszak? A kékes színűeket nem bírom elviselni, a barna tónusúakat szoktam megvenni.  (tovább a teljes cikkhez)

Beszámoló a "The European Association for the Study of Diabetic Eye Complications" 17. kongresszusáról

    A nyitó előadásban elhangzott, hogy jelenleg a világon 230 millió ismert cukorbeteg él, "diabeteses pandemiáról" beszélhetünk,ennek megfelelően a szemészeti szövődmények jelentősége is megnövekedett.  (tovább a teljes cikkhez)

Az Optikai Coherencia Tomográf szerepe a diabeteses macula-oedema diagnózisában és követésében.

Korai Vitrectomiaműtét Progresszív Diabeteses Retinopathia esetén