Kórház a város szélén - ahol a beteg az első

Közel 160 éves múltra tekint vissza a Zala Megyi Kórház, amely országszerte is egyedülálló diabétesz-szemészettel rendelkezik. A rendelő Zalaegerszeg peremény, Pózva városrészben található. Az egykori szanatórium magán viseli a jelenkor, de a korábbi két évszázad jegyeit is. A rendelő munkájába dr. Kiss Katalin szemorvos meghívása révén nyerhettünk betekintést, nem sokkal azután, hogy a Diabetes egy korábbi számában megjelent az adjunktusnőnek a diabétesz okozta vakságról szóló cikke.

- Már a szakvizsgámon is a diabétesz retinopátiát húztam. Akkor nem tulajdonítottam neki jelentőséget, de közel 10 év távlatából előjelnek is nevezhetem. - meséli Kiss doktornő.

A kizárólag cukorbetegeket ellátó rendelés dr. Szalczer Lajos szemész főorvos kezdeményezésére indult 1998 végén, miután Olaszországban megismer egy diabétesz-szemészetet és felkérte az akkor frissen szakvizsgázott doktornőt a központ vezetésére.

- A szemfenék az egyetlen olyan területe az emberi szervezetnek, ahol a kiserek állapota az élő emberben tanulmányozható. Ez szerintem csodálatos - Magyarázza lelkesen Kiss doktornő.

Szavaiból azonban kiderül, hogy ne csak szakmája, de páciensei iránt is hasonló elkötelezettséget érez.

- Az embert nézem, nem csak a szemfenekét. Számomra hozzátartozik a vizsgálathoz, hogy megnézzem, ki jön be az ajtón, aztán következik a szivárvány hártyája, a szemnyomás, a retina.

A zalaegerszegi rendelő jól felszeret, e tekintetben is párját ritkítja az országban. A készülékek kapcsán a nyugat-európai diabétesz-centrumokra terelődik a szó, ahol együtt rendel a diabetelógus a szemésszel, az ideggyógyásszal, a veseszakemberrel, a lábak specialistájával. A szemfenékről készült fotókat szakdolgozók értékelik és pontozzák sablonok alapján. Csak igazán indokolt esetben kerül a diabéteszes szemorvoshoz.

- a mi rendszerünk pazarolóbb, de emberközeli -a magyarázza a doktornő, miközben Kondorné Partin Teréz szakápolóra néz.

Teca vállán nyugszanak az egyre növekvő adminisztrációs terhek, felveszi a kórelőzményeket, ellenőrzi a betegek látásélességét, recepteket nyomtat.

Kiss Katalin adjunktusnő hozzávetőlegesen másfélezer beteget gondoz. Nem csupán a megyeszékhely vonzáskörzetéből, de Vas és Veszprém megyéből is járnak hozzá betegek. Főleg onnan érkeznek a diabéteszesek, ahol még nincs, vagy csak a közelmúltban szerveztek be lézerberendezést. Akinek nincs szövődménye, évente, az elváltozással rendelkezők félévente járnak kontrollra. A többieket a betegség súlyosságának, illetve a kezelés szükségességének megfelelően rendelik vissza. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy rendszeresen és időben jöjjenek a cukorbetege, de néha hiába.

Teca nővér, egy harminc év körüli fiatalemberről kezd mesélni.

- A doktornő még otthon is felhívta, de azt mondta, nem ér rá, pénzt kell keresnie. Pedig van sok baja, amire, oda kellene figyelnie.

Persze akadnak sikertörténetek is, amelyek őket is megerősítik a munkájukban. Akárcsak az ellenőrzésre jelentkező idős úrnak az esete, aki 20 éve tud cukorbetegségéről, 1999 óra többször lézerezték, minkét szemén volt szürkehályogműtéte és sikerült megtartani a 100 százalékos látását.

Közben egymásnak adják a kilincset a betegek. Az 50 év körüli István, az unokájáról mesél, akit sokszor magával hoz, a rendelésre. A doktornő gyerekei felől is érdeklődik, miközben elhangzik a megnyugtató diagnózis:

- A szeme nyugalomban van, mit a cukorbetegsége, igaz?!

Kiss doktornő közben a diabetológus szerepét is átveszi:

- Ne ingadozzon a cukra 2,5 és 12 között. A napi árt a szemnek legjobban.

Rózsi néni beteg férjét hagyta otthon, hogy eljöjjön az ellenőrzésre. De megérte, ugyanis a doktornő megnyugtatja:

- Nincs rajta cukorbeteg szövődmény.

- Az egy hatéves szemüveg, azzal most jobban látok - magyarázza a következő páciens, egy elegánsan öltözött, parókás hölgy. - Utcán a másikat használom, mert szebb. Nyolc darab szemüvegem van, de nem hoztam el az összeeset, mert már kimentek a divatból.

A rendelőben mindenki mosolyogni kezd a hallottakon, azon is, hogy a hölgy nem tulajdonít különösebb jelentőséget az olykor magas értékeinek. Erre Kiss doktornő odasúgja:

- ő tipikusan az a beteg, akinek mindegy, hogy milyen a cukrai vannak, a szemén nem tapasztaltunk szövődményt. Ennek az okát még nem sikerült kideríteni, ez genetika.

érkezik Feri bácsi, akivel rövid hajáról élcelődne a hölgyek, közben ők is bezsebelnek egy-két bókot a frizurájukról. Amikor az idős ember megtudja, hogy a korábbi bevérzés eltűnt, örömében a vizsgálópultra csap. Persze nem maradhat el az esedékes lézerkezelés, amit ő emberkínzásnak nevez.

Miután a beteg 368 lézergócot kapott a bal szemébe, Kiss doktornő elmeséli, hogy lézerezés őt is elfárasztja. A lézer elpusztítja az ideghártya kezelt részeit, csak ezen az áron lehet eredményt elérni. A nyár folyamán egy római konferencián járt, amelynek tanulságát a következőképpen összegzi.

- Segített és megerősített abban, hogy nincs jobb a lézernél. Egyedül ez működik, hiszen a vakság elől menekülünk. Sok a kallódó beteg - jegyzi meg később a doktornő.szemnyomás mérés

A 63 éves Józsi bácsi ugyanis szemüveget jött íratni. Korábban túlesett egy lézerkezelésen, a következőre viszont elfelejtett eljönni. Kiss doktornőt láthatóan az is bosszantja, hogy nem történt változás a cukorbetegség kezelésében a magas vércukor érékek ellenére sem.

- Ez belgyógyászati betegség, amelynek szemészeti szövődménye van - magyarázza a bácsinak- én látom ezeket a szemében, és a teljes szervezetben ilyenek az erek. A veséjében is.

Józsi bácsi átesik egy érfestéses vizsgálaton, majd lézerkezelésen. Biztosan belátja, hogy mindez azért történik, hogy megóvják a látását, hogy ne vakuljon meg és legközelebb is a saját lábán jöhessen a rendelésre. Azt már kevésbé érti, miért nem lehet erősebb szemüveggel javítani a látását.

- Az éleslátásért felelős területen van vizenyő - magyarázza a doktornő. - A szemüveget pedig addig akkor érdemes rendelnem, ha tartósan jó a vércukra.- Ő olyan beteg, aki nem kooperál. Meglátásom szerint a beteg jövője szempontjából jó, ha szembesítem a tényekkel, és megijed. Ezután jobban együttműködik, figyel a diétájára is. Hogy az elmúlt tíz évben mit tett, milyen szélmalomharcot vívott vele a háziorvosa, azt nem tudhatjuk- összegzi tapasztalatait a doktornő.

Szó esik a rendelés végeztével az élősebészeti Konferenciáról is amely a megyei kórház szemészeti osztályához fűződik lassan egy évtizede. A szemészkörökben ismert és közkedveltet szakmai program legizgalmasabb részének a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház ad otthont. A pózvai külsőkorházban szürkehályogműtétek folynak, melyeket élő közvetítés révén következnek figyelemmel a konferencia résztvevői. A program keretében a szakorvosok új eljárásokkal, eszközökkel ismerkedhetnek meg.

Tanulságosnak bizonyult a szemészeten töltött néhány óra. Kifelé tartva feltűnik néhány eredeti és fénymásolt oldal a Diabetesből, a zalaegerszegi diabétesz-szerészet munkatársai tehát nem csak a rendelés alatt, de várakozás közben is rengeteg jó tanáccsal látják el a betegeiket. Jó érzés tudni, hogy ezen a helyen valóban a beteg az első.

József Attila