A cukorbetegség okozta vakságról

     Orvosi szempontból vaknak nevezzük egy szemet, ha nincs fényérzése. Jogilag vak az a személy, aki látási fogyatékos, és járadékra jogosult. Ennek feltételei:

  1. a látóélesség megfelelő szemüveg viselésével
  2. a látótér mindkét oldalon körkörösen 20 foknál szűkebb.

     A cukorbetegség egyik legrettegettebb szövődménye a vakság. Hazánkban az egész népességet vizsgálva a cukorbetegség okozta ideghártya-bántalom (diabéteszes retinapátia) a látás elvesztésének második leggyakoribb oka. A munkaképes korú lakosság körében pedig az első helyen áll, pedig az esetek 90-95 százalékában megelőzhető lenne. Nézzük meg, milyen folyamatok veszetnek ide!

Meggyengült falú erek

     A cukorbetegség késői, kisereket károsító szövődményei közé tartoznak a szem ideghártyáját érintő elváltozások. A betegség első öt évében általában nem látunk semmilyen szemfenéki tünetet, ezután azonban a tartósan magas vércukorszint miatt megkezdődhet az erek falának károsodása.
     A legkorábbi elváltozások az ideghártya hajszálereiben jönnek létre. Két különböző úton zajlanak a károsodások: vagy meggyengül az erek fala, vagy elzáródik. A meggyengült falú ereken értágulatok, úgynevezett mikroaneurizmák alakultnak ki. Ezek megrepedéséből vérzések keletkeznek. A vérplazmából folyadék, zsírok és fehérjék szivárognak az ideghártya szövetébe, ami normál esetben nem történhet meg. Vizenyő keletkezik, a zsírok és fehérjék pedig lerakódnak az ideghártya szövetében. Ha ezek a folyamatok az éleslátás helyén alakulnak ki, létrejön a diabéteszes makulopátia, amely a vakság leggyakoribb oka a cukorbetegeknél. Az éleslátás helyének vizenyője a látásélesség csökkenését okozza, ami egy ideig visszafordítható, azonban az idegrostok elhalása következtében maradandó látásromlást okoz. A beteg központ látása károsodik, a tájékozódó, perifériás látása megmarad. Ez a bántalom olyan fokú is lehet, hogy látási fogyatékosság lakul ki.

Elzáródott erek

     Ha a kiserek elzáródnak, akkor olyan ideghártya. területek jönnek létre, ahol nincs keringés, Az elzáródott erek által korábban ellátott területek oxigénhiányban szenvednek. Innen felszabadul egy olyan anyag, amelynek hatására új erek képződnek. A látóidegen, vagy bárhol az ideghártyán. Kialakul az érújdonképződéssel járó, proliferatív diabétesz retinopátia. Ezek az erek sérülékenyebbek, könnyen megrepednek. Váratlanul üvegtesti vérzés alakulhat ki, ami hirtelen, jelentősen megrontja a beteg látását. A folyamat előrehaladásaként az újdonképződött erek mentén kötőszöveti burjánzás indul meg. A kötőszöveti zsugorodás pedig ideghártyaleváláshoz vezethet.
     Az ideghártyán kialakult érújdonképződéssel egy időben vagy azt követően, kóros erek jelenthetnek meg a csarnokzugban és a szivárványhártyán is. Miközben a csarnokvíz folyamatosan termelődik, elfolyása akadályban ütközik. A szem egyre keményebbé és fájdalmasabbá válik, a látóideg károsodik. Kialakul a másodlagos zöldhátyog, a szekunder glaukóma. Beavatkozás nélkül az utóbbi két állapot az orvosi érelemben vett vaksághoz is vezethet.
      Sok betegnél a szemfenéki vénák trombózisa vezet látásromláshoz. Ebben az esetben a cukorbetegség mellett még magas vérnyomás, magas szemnyomás és trombózishajlam áll a háttérben.

Elsődleges a megelőzés.

     A diabéteszes retinapátia kezelése összetett feladat, csapatmunka, Sikere ugyanúgy függ a beteg közreműködésétől, a beteggyógyászati kezelésről, gondozástól, mint a megfelelő szemészeti ellátástól. Az első teendő a vércukorszint normalizálása. Az alapbetegség kezelésén túl a vérnyomás és a vérzsírszint rendezése is rendkívül lényeges. Kiegészítő kezelésre is szükség van, ami csökkenti a vér viszkozitását és a vérlemezkék egymáshoz való kitapadásának hajlamát, vagyis trombóziskészséget.
      Szemészeti szempontból a megelőzés az elsődleges! A kialakult elváltozások nyomtalanul, a funkció csökkenése nélkül nem gyógyíthatók. A kezelés csak időben elkezdett esetekben hatásos. Ezért fontos a cukorbetegek aktív szűrése, rendszeres ellenőrzése. Ha kialakult az ideghártya-kötőjel bántalom, az érfestéses vizsgálat (FALG) nagy segítséget jelent a szemésznek az állapot súlyosságának megítélésében. Az éles látás vizenyője esetén nem - szteroid gyulladás csökkentő cseppeket rendelünk és a körül írható vizenyős területek lézerkezelésére kerül sor. A szem üvegtestjébe műtéti körülmények között beadott szteroid injekció is csökkenti a vizenyőt. Ha nem jutunk eredményre és az éles látás központi területe is érintett, az üvegtest műtéti eltávolítására kerül sor. Biztató kutatások folynak új, szintén üvegtestbe adandó anyagokról, amelyek az erek falának áteresztését csökkentik.

Lézerkezelés

     Ha a látóidegfőn alakul ki érújdonképződés, akkor az éleslátás helyének kivételével, az egész ideghártyát lézerrel kell kezelni. A több ezer lézergócot részletekben jutatjuk be a szembe. A lézer elpusztítja kiiktatja a keringésből az oxigén hiányos területeket. Ettől várható, hogy az újdon képződött erek visszahúzódnak. A további romolást a vakság felé vezető utat próbáljuk megállítani vele, a mellékhatásai árán is. Ezek a következők: A látótér szűkülete A látás élesség csökkenése, A sötét - fény alkalmazkodás romlása, a színlátás zavar. Ha az ideghártya más részén látunk érújdonképződést, akkor az érfestés alapján érmentes területeket lézerezünk. Kísérletek folynak olyan anyagok szembe juttatásáról, amelyek elzárják ezeket az ereket. Üvegtesti vérzés esetén kerül sor ennek műtéti eltávolítására, a vitrektomiára. A műtét közben az újdonkézódött kötegeket is eltávolítják, és lézerkezelés is történik.
      Ha levált az ideghártya, akkor a cél annak a visszafektetése. Kiterjedő gázok vagy szilikon olyan segítségével, valamint a húzó kötegek eltávolítás.
      Az újdonképződött csarnokzugi képletek miatt létrejött másodlagos zöld hályognak is a lézerkezelés az elsődleges gyógymódja. Emellett szemnyomás csökkentő cseppeket renddelünk. Ha nem jutunk eredményre végső esetben kerül sor a csarnokvizet termelő szövetek elfagyasztására.

Versenyfutás az idővel.

     Ha a diabéteszes retinopátia rosszabbodása felgyorsul az események szinte peregnek. Időben kell lépni. Ha a cukoranyag cserét rendezni, lézerezni, műtétet végezni. Előre haladott állapotban a látásromlás, már nem visszafordítható. A két szem érintettsége között általában van fokozatbeli különbség. Ha a betegebb szem nem is, az épebb még megmenthető. A folyamat végén kialakul a "kiégett retinopátia" képe: új leváltozások nem láthatók, sem romlás, sem javulás nem várható.
      A szemész munkájának legnehezebb része, ha eléri a gyógyítás , a gyógyíthatóság határait, és nem tud segíteni betegén, nem tudja javítania a látását. Ekkor a beteget szociális szempontból kell rehabilitálni, azaz meg kell tanítani hogy az elveszett és csökkent látása ellenére teljes életet élhessen, közlekedhessen, tanulhasson, dogozzon. Az inzulin adagolását kattanással jelző penek és beszélő vércukor mérők is az ú megváltozott igényeinek megfelelően készültek. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján létrehozott Tanácsadó Szolgálat a Látássérültekért (telefon: 1/459-1583) és az előző szám mellékletében megjelent nagy Szempont Alapítván is neki kívánt segítő kezet nyújtani.

Dr. Kiss Katalin
szemorvos
Zala Megyei Kórház

(Megjelent a Diabetes 2007/2. számában)