Beszámoló a "The European Association for the Study of Diabetic Eye Complications" 17. kongresszusáról

Szemészet 2007;144(3):150-150 Magyar Szemorvostársaság-Tudomány Kiadó Kft

      2007. május 25-27. között Rómában került megrendezésre az EASDec 17. kongresszusa. A kongresszus helyszínéül a Szent Péter-bazilika szomszédságában levő PontificiaUniversitas Urbaniana nagyterme szolgált.

      A nyitó előadásban elhangzott, hogy jelenleg a világon 230 millió ismert cukorbeteg él, "diabeteses pandemiáról" beszélhetünk, ennek megfelelően a szemészeti szövődmények jelentősége is megnövekedett.

      Két szatellit szimpóziummal indult a program péntek délután. Az első összefoglalta mai ismereteinket a diabeteses retinopathiáról (DR). A megelőzésben az évenkénti szemészeti vizsgálat, a szoros metabolikus (HbA1c <6,5-7,0%) és vérnyomás- (RR <130/80 Hgmm) kontroll a legfontosabb. A DR diagnosztikájában a biomikroszkópos funduskép mellett az OCT és a fluoreszcein angiográfia szerepe az elsődleges. A terápiában továbbra is a lézer az "arany standard". Az új terápiás lehetőségek között szó esett a proteinkináz C-béta-inhibitorról (ruboxistaurin), az intravitrealisan adott szteroidokról és anti-vascular endothelial growth factort (anti-VEGF) tartalmazó szerekről. A jelen eredmények mellett ezek további kutatása szükséges.

      A másik szimpózium az angiotenzinreceptor-blokádnak a DR kezelésében betöltött szerepéről szólt. Az angiotenzin II bizonyítottan részt vesz a DR kialakulásában. A Diabetic Retinopathy Candesartan Trials (DIRECT) egy 4 éves, 2008-ban befejeződő tanulmány, amely ezen szerek hatékonyságát vizsgálja.

      Az esti nyitófogadás a Capitoliumi Múzeumokban kezdődött. Erre az időre a múzeumok zárva voltak a nagyközönség előtt. A résztvevőknek több csoportban idegenvezetők mutatták meg a látnivalókat. Ezután a Terrazza Caffarellin folytatódott a fogadás, ahonnan gyönyörű panoráma nyílt a városra.

      A másnap délelőtti előadások a DR patofiziológiájáról szóltak. A kórkép kulcsfaktorának a VEGF-t tartják. Délután az epidemiológia és a szűrés volt a téma. Ebben a szekcióban került sor a londoni Moorfields Eye Hospitalban dolgozó Pető Tünde előadására: "Reaching those who need it the most - diabetic retinopathy screening in East London". Az előadás a Kelet-Londonban élő nagyszámú bangladesi diabetesesről szólt, akik kulturális és nyelvi nehézségek miatt csak 30%-ban vettek részt a DR- szűréseken.

      A helyszínre kiszálló team, az oktatásba bevont vallási vezetők és az előjegyzést bengáli nyelven végző adminisztrátorok segítségével a részvételi arány 72%-ra emelkedett, ami nagy sikernek nevezhető.

      Idén először került átadásra az "Eva M. Kohner Award". A díj névadója, Kohner éva az egyik legnagyobb személyiség a DR történetében. A mai napig magyarnak vallja magát, büszkék lehetünk rá. A díjat személyesen adta át Massimo Porta torinói szemésznek, aki ezt követően előadást tartott "Retinopathy as an indicator of cardiovascular risk" címmel.

      Este gálavacsorára hívták a résztvevőket a Villa Monte Marióba.

      Az utolsó nap témája a diabeteses macula-oedema volt. A DR szűrésében tesztelt non-mydriatic digitális kamerák kitűnő eredményt mutattak a DR súlyossági fokának besorolásában, míg a macula-oedema megítélésében kevésbé használhatók, mert csak kétdimenziós képet adnak. Erre továbbra is a fundus-biomikroszkópia az OCT és a FLAG a legmegfelelőbb eszköz. Az intravitrealisan adott triamcinolon önmagában használva hosszú távon nem hatékony, csak lézerrel kombinálva lesz tartós az oedemát csökkentő, visust javító hatása. Az ugyancsak intravitrealisan alkalmazott bevacizumab szignifikánsan csökkentette a macula-oedemát, de visusjavulás ehhez csak bizonyos esetekben társult. További vizsgálatok szükségesek, hogy meghatározzák azt a betegcsoportot, akiknél funkcionális javulás is várható.

      A kongresszus 196 résztvevője közül egymagam érkeztem Magyarországról. Remélem, hogy jövőre, a május 30. és június 1. között Amszterdamban megrendezésre kerülő 18. kongresszusra több magyar szemész érkezik. 2009-ben Oxford lesz a helyszín. Bővebb információkat a www.easdec.org címen találhatnak..

Dr. Kiss Katalin              
Zala Megyei Kórház, Szemészeti Osztály