Szemünk világa

       A bennünket körülvevő világról szerzett tudásunk döntő többségéhez látásunk útján jutunk. A szembe kerülő fény az ideghártyán ingerületeket kelt, ami a látóidegen, majd a látópályán keresztül jut az elsődleges, nyakszirti látókéregbe, tudatosul. Minden szembetegség erősen befolyásolja a beteg pszichéjét, kapcsolatát családjával, a társadalomnak. Érzékszerveink mindegyikére nagy szükségünk van, mégis a látás elvesztése teszi a legkiszolgáltatottabbá az embert. "Úgy vigyáz rá, mit a szeme világára"- ez a magyar mondás is érzékelteti, hogy a látásunk a legdrágább, legféltettebb kincsünk.
       Életünk folyamán a különböző életszakaszokban más és más veszélyek fenyegetik szemünket. Milyen tünetekre figyeljünk? Hogyan is vigyázzunk rá? Időrendbe haladva - a teljesség igénye nélkül - próbálunk válaszolni ezekre a kérdésekre.

Az első évek, sérülések

       Az újszülött a születése során az anyaméh biztonságából a napvilágra kerül. Látása tökéletesen összhangban van sajátos helyzetének kívánalmaival, a 30 cm-en belüli világra összpontosít, a messzeség elmosódik számára. A növekvő csecsemő egyre több részletet vesz észre, a látása egyre összerendezettebb. A tökéletes látás csak három éves korra alakul ki. Ha a látásfejlődés útjába bármilyen akadály áll, akkor a gyermek tompalátóvá válik, ami a kisgyermekkort követően már nem lehet gyógyítani. Ilyen akadályok leggyakrabban a fénytörési hibák, a kancsalság, ritkábban a veleszületett szürke hályog, a fejlődési rendellenességek, daganatok. Ha a gyermeket 2 hónapos kora után is kancsalítani látjuk, vigyük szemészetre. De a bajt nem minden esetben veszi észre a szülő, csak gyermek-szemészeti vizsgálat tárhatja fel. Ezért minden gyermeket első életévének betöltését követően, de 3 éves kora előtt panaszmentesen is el kell vinni gyermekszemészetre!
       Újszülötteken gyakori a könnycsatorna elzáródása miatti nagyfokú könnyezés, kötőhártya-gyulladás, Ezt átfecskendezéssel, a könnycsatorna tágításával, antibiotikumokkal lehet gyógyítani. Ugyanúgy szemészeti vizsgálatot indokolt, mit minden piros szemmel járó állapot.
       A család szeme fénye közösségbe, óvodába majd iskolába kerül, s ha azt vesszük észre, hogy közelről nézi a tévét, közel hajol az irkájához, hunyorít, akkor gondolni kell a rövidlátásra. Ha a családban előfordul rövidlátó, akkor erre a célzottan is figyeljünk. Gyakori fejfájás, szemfájdalom, sőt még rossz tanulmányi eredmények esetén is meg kell vizsgálni a gyermek szemét. A nagyfokban túllátó szem (+4,0 D felett) sem távolra sem lát élesen. Gyakran társul befele térő kancsalság is ehhez a fénytörési hibához. A kisfokú (-4,0 D alatti) rövidlátás 10 éves kor felett kezdődik. Az iskolás maga veszi észre, hogy nem látja jól a táblát, vagy az iskolai szűréseken derül ki a szemüvegigény. 1-es típusú cukorbeteg gyermekeken nagyobb százalékban fordul elő rövidlátás, mit nem cukorbeteg tásaiknál. A kisfokban túllátó szem fiatalon még alkalmazkodni tud ehhez a hibához, majd csak 40 éves kor felett lesz szükség állandó szemüvegre.
       Napjainkban már az óvodásoknak is van számítógépük, a nagyobbakról nem is beszélve. Mindennapos kérdés, hogy van-e a számítógépeknek szemet kárósító hatásuk. Egyértelműen kimutatható, maradandó károsodást a modern monitorok nem okoznak. Az egy helyre nézés a szem kifáradását, a feszített odafigyelés pedig kimerülést viszont annál inkább okozhat., ezért számítógépezésben a szülőknek kell határt szabniuk.
       Életünk bármely szakaszában érheti sérülés a szemünket. A statisztikák szerint a fiúgyermekeket és a férfiakat gyakrabban. (Ezen ugye senki sem csodálkozik?) Ha vegyi anyag kerül a szembe, a legfontosabb, annak azonnali kimosása. A szerészt ujjainkkal feltárva a langyos csapvizet öntsük a szemre, majd induljunk a legközelebbi szemészeti osztályra. A lúgok mélyebbre ható károsodást okoznak, mit a savak, azért sokkal vesztesebbek. Ha a szemet megnyitó sérülés történt, nem szabad hozzányúlni, sem szövetdarabot, sem idegentestet eltávolítani. Sürgősséggel szemészetre kell menni! A szemet ért tompa sérülések (ütés, közlekedési baleset labdatalálat) bevérzéseket, másodlagos zöld hályogot igehártya-leválást okozhatnak, ezért szemészeti szakvizsgálat feltétlenül indokot. A balesetek számát a munkavédelmi előírások betartásával, figyelemmel, előrelátással lehetne mérsékelni. Sajnos sokszor csak utólag vagyunk okosak.
       A szemészeti ügyeletek visszatérő éjszakai páciensei a hegesztők. Ha valaki ívfénybe néz, a panaszok nem rögtön, hanem 6-8 óra múlva jelentkeznek, kínzó szemfájdalom, homályos látás formájában. A szaruhártyán keletkeznek hámfosztott területe, a szaruhártyában található szabad idegvégződések miatt nagy fájdalmat okoznak. Sokszor fém idegtestet találunk a hegesztők szaruhártyáján, ez is eltávolításra kerül. Védőszemüveg folyamatos használatával ezek a bajok megelőzhetőek, maradandó károsodást általában nem okoznak.


Káros hazások, szűrések

       Sok dolgozót számítógéphez köt a munkája. A munka törvénykönyve előírja, a monitor előtt dolgozók óránként 10 perces más irányú tevékenységét. (Hogy ez a munkahelyen megvalósul-e, z egy következő kérdés.) Itt is nagyon fontos, a jó szemüveg, a távolságok ideális beállítása. Gyakran előfordul, hogy a számítógép előtt ülő "elfelejt" pislogni. A könnyfilm megújítása a szaruhártya táplálkozásában nagyon fontos. Ezért hívjuk fel a figyelmet a tudatos pislogásra, szükség esetén műkönnycseppek használatára.
       A táplálkozásunk, az életmódunk a szervünkre, a szemünkre is hat. A mértéktelen alkoholfogyasztás, cigarettázás, ami gyakran alultápláltsággal, vitaminhiánnyal is társuk, a látóideget károsítja. Ez sokszor súlyos, visszafordíthatatlan látásromlást okoz. Életmódváltozás, vitaminkúra szükséges.
       Az évek gyorsan múlnak, a szem "öregedésével" beszűkül annak alkalmazkodóképessége, ezért 45 éves kor felett a közeli munkákhoz segítségre, olvasószemüveg viselésére szorulunk. Rendkívül fontos a jó megvilágítás, a személyre szabott olvasószemüveg. A jó szemüveget nem lehet örökölni! Fontos, hogy szemész orvos írja fel, mert akkor a szemfenék vizsgálat során más bajokra is fény derülhet, pl.: a zöld hályogra.
       A zöld hályog (galucoma) a látóideg előre haladó sorvadása keringési zavara, amit leggyakrabban az emelkedett szemnyomás okoz. A nyíld zugú formája panaszmentesen károsítja a látóteret, végül a centrális látást is. Ha valakinek egyenes ági rokonai között előfordult zöld hályogos, ingadozik a szemnyomása, alacsony a vérnyomása, nagy fokban rövidlátó, vagy cukorbeteg, azt fokozottabban kell ellenőrizni, ebből a szempontból.
       Olvasó szemüveg írásakor végzett szemfenék vizsgálat során előfordul, hogy a szemész fedezi fel a cukorbetegséget a szemészeti szövődmények alapján. A cukorbetegség és a szem kapcsolatáról összefoglaló, részletes cikk jelent meg újságunk mólt évi első számában Dr. Seres András tollából. Lapozzák fel újra!
Itt ismételten csak a szűrések rendjéről szeretnék írni.

A szem is öregszik

       Elérkeztünk a nyugdíja évekhez a nyugalomhoz, amikor van idő az olvasásra, tv nézésre, kézimunkázásra. De jó szem is van hozzá? A korhoz kötött elváltozások közül a leggyakoribb a szürke hályog. Ennek latin neve cataracta, vízesést jelent. A beteg úgy látja a világot, mintha vízesés mögül nézné a világot. Cukorbetegeknél fiatalabb korban életkorban alakul ki, és gyorsabban halad előre. A szemészeti szakma sikertörténete a szürke hályog gyógyítása. A mikro sebészeti műszerek, a technika, beültethető műlencsék fejlődésének és a jól képzett operatörőknek köszönhetően ma Magyarországon a szürke hályognak okozta vakság teljesen felszámolható.
       Az üvegtest a szem belsejében található kocsonyás anyag. Ennek öregedésével jelennek meg a szemünk előtt repkedő "legyek". Ezek ártalmatlan elváltozások. Ha számuk hírtelen megszaporodik, vagy fényfelvillanás, villámlás is társul hozzájuk, akkor kell gyorsan kell szemészetre menni, hogy az ideghártya - leválást meg tudjuk előzni.
       A társadalom elöregedésével, egyre nagyobb problémát jelent az éleslátás korhoz kötött sorvadása, a makuladegeneráció. A beteg központi látását veszíti el, azt nem látja ahova néz, tájékozódó látása megmarad. A betegség száraz formája lassan halad előre. Vitaminokat, luteint, zeaxantint tartalmazó tablettákat tudjuk ajánlani, felhívjuk a figyelmét a dohányzás abbahagyására. Ha a folyamat tovább halad, és az ideghártya alatt új erek képződnek, akkor beszélünk a nedves formáról. Ez már gyorsan halad előre. A beteg torzan kezdi látni a világot. Ezt a változást ön ellenőrzéssel is nyomon lehet követni. Az Amslert-ráccsal. A beteg az olvasó szemüvegjét viselje, egyik szemét takarja le. A középső pontra nézzen, a kérdések a következők: Szabályos maradt e a négyzetháló? Van e olyan terület, ami kiesett vagy homályosabb.
       Torzulások kiesések a nedves makula degeneráció gyanúját is vetik fel, és szemészeti vizsgálatot indokolnak. A betegség kimenetele sajnos nagyon rossz. Időben elvégzett és ismételt speciális lézerkezelés megállíthatja a folyamatot. Felgyorsult ennek a területnek a kutatása, újabb eredmények reménykeltőek. Kedves olvasóim ezt a cikket nem befejezni, csak abbahagyni tudom. Több száz oldalas szemészeti tankönyvek foglalkoznak a szem különböző betegségeivel .Ha bármelyikről részletesebben szeretnének olvasni, kérem írják meg!


Dr. Kiss Katalin
szemorvos
Zala Megyei Kórház

(Megjelent a Diabetes 2007/1. számában)