Fényérzékenység

Mitől van az, hogy a szem érzékeny a fényre. Az enyém nagyon. Nyáron ki sem tudok lépni a napsütésbe napszemüveg nélkül. Szinte ég a nyári napfényben a szemem. De annyi rosszat hallani a napszemüvegekrol is. Milyet válasszak? A kékes színueket nem bírom elviselni, a barna tónusúakat szoktam megvenni.

A fényérzékenység szemgyulladás tünete is lehet. Ha ez nem áll fenn, akkor is nagy egyéni különbségeket találunk. A napsugárzás látható fénybol, infravörös és ultraibolya (UV) sugárzásból áll. Az UV-sugarak nemcsak a bort, hanem a szemet is károsíthatják. A szemet éro túlzott napsugárzás a kúszóhártya, a szürke hályog és az idoskori makuladegeneráció kialakulásának is fontos kockázati tényezoje. A Földünket körülvevo ózonpajzs egyre kevésbé véd a kóros sugárzások ellen. A szulfanilurea - csoportba tartozó antidiabetikumok (például a Gilemal, Glibenclamid, Glucobene, Minidiab, Glurenorm, Diaprel, Amaryl.) egyik ritka mellékhatása is lehet a fényérzékenység.

Hogyan védekezheténk?

Kerüljük a napot, foleg nyáron délelott 10 és délután 4 óra között tartózkodjunk kevesebbet a tuzo napon. Hordjunk széles karimájú kalapot. Viseljünk napszemüveget. Szemünk egészsége védelmében inkább a drágább, de márkás, UV-szuros napszemüvegeket válasszuk. Csakis az európai érvényu "CE" jelzéssel ellátott napszemüvegeket vásároljuk. A gyenge minoséguek, amelyeknek nincs UV-védo hatásuk, többet ártanak, mint használnak, ugyanis sötét színük miatt a szem pupillája kitágul, és több UV-sugárzás jut a szembe, mintha nem is volna rajtunk napszemüveg.

Dr. Kiss Katalin
Zalaegerszeg