Fogalmak

Posztprandialis vércukor az étkezés utáni vércukorérték tudományos elnevezése, amelynek diagnosztikai jelentősége egyre növekszik, és ma már szinte fontosabb, mint az éhgyomri vércukor szintje. A posztprandiális vércukor magasabb szintje nagyobb érrendszeri kockázatot jelent, mint az étkezés előtti megemelkedett vércukorszintek.

Protein a fehérjék közös neve, a sejtek fő alkotóeleme.

Remisszios fazis az 1-es típusú cukorbetegség felfedezését követő - néhány hónapon át tartó - átmeneti állapot, amikor az inzulinnal végzett vércukor-normalizálás hatására a maradék béta-sejtek ismét termelni kezdik a saját inzulint. Ilyenkor erősen lecsökken a beteg inzulinigénye, és stabil az anyagcseréje. Az angolszász irodalom ezt nevezi "mézeshetek periódusnak" (honeymoon period).

Retina a szemfenéken lévő, a látás alapját képező recehártya.

Retinopatia a szem, elsősorban a recehártya, a retina megbetegedése, amely az egyik legriasztóbb késői diabéteszes szövődmény. Enyhébb formája az ún. háttér- vagy preproliferatív retinopátia, amelynél a szemfenéken mikroaneurizmák, kemény exszudátumok, apró tócsás vérzések lépnek fel. Súlyosabb változata a proliteratív retinopátia, amelynél érujdonképződések jelentkeznek, az új erek megrepednek, a retina előtti, a látást elhomályosító nagy vérömlenyek keletkeznek. A vérzés betör az üvegtestbe, és a látás elveszhet. A retinopátia időbeni felismeréséhez évente - gyakorlott szemész által végzett - szemfenék-vizsgálat szükséges, mert látáspanaszokat csupán a legsúlyosabb elváltozások okoznak. Az időben elvégzett lézerkezelés ma már az esetek többségében a folyamat leállását, a látás megtartását eredményezi. A retinopátia megelőzésének legbiztosabb módja a vércukor megfelelően alacsony szinten tartása.

Szemsérülés Ha szemet megnyitó sérülés történt, nem szabad hozzányúlni, sem szövetdarabot, sem idegentestet eltávolítani. Sürgősséggel szemészetre kell menni! A szemet ért tompa sérülések (ütés, közlekedési baleset, labdatalálat) bevérzéseket, másodlagos zöld hályogot, ideghártya-leválást okozhatnak, ezért szemészeti szakvizsgálat feltétlenül indokolt. A balesetek számát a munkavédelmi előírások betartásával, figyelemmel, előrelátással lehetne mérsékelni. Sajnos sokszor csak utólag vagyunk okosak.

Szőlőcukor (glukoz) egyszerű cukor, amely a szervezet legfontosabb energiaforrása. A vércukor is szőlőcukor, és az emésztés során a lisztben, burgonyában, rizsben stb. lévő keményítő is szőlőcukorra bomolva szívódik fel.

Szteroid-diabétesz a mellékvesekéreg-hormonok (szteroidok) nagy adagban és hosszú ideig tartó alkalmazása következtében kifejlődő, elhízással társuló diabétesz-forma.

Vércukor a vérben mindig jelen lévő szőlőcukor (glukóz). Normális szintje éhgyomorra 4,5-5,5 mmol/l, étkezés után maximum 7-8 mmol/l. Jól kezelt cukorbetegeknél a vércukor ideális szintje étkezés előtt 4-7 mmol/l, étkezés után egy-másfél órával 6-9 mmol/l között mozog.

Vitrektomia a szemben lévő és a diabéteszes retinopátia előrehaladott állapotában ismétlődő vérzések által átlátszatlanná vált üvegtest műtéti úton történő eltávolítása, amellyel - szerencsés esetben - a látás egy része visszanyerhető.